Turizam

Otok Hvar se nalazi u srednjodalmatinskom akvatoriju te je zbog svog položaja neizostavna destinacija mnogih turističkih ruta. Hvar je poznat po ugodnoj mediteranskoj klimi s blagim zimama, ugodno toplim ljetima i velikim brojem sunčanih sati (2718 godišnje). Razvedena obala, bajkovite plaže, obilje sunca, netaknuta priroda, veoma bogata povijesna i kulturna baština, mirisi lavande i okusi maslina i vina samo je mali dio razloga zašto je otok Hvar već godinama jedna od svjetskih top destinacija za odmor.

Prvi počeci turizma na otoku sežu u daleku prošlost, u doba antike i srednjeg vijeka, što dokazuju vilae rusticae čije ostatke nalazimo u cijelom Hvarskom polju kao gospodarske i ladanjske objekte.

Tijekom srednjeg vijeka otok su posjećivali mnogobrojni pustolovi, prirodoslovci, etnolozi i arheolozi koji proučavaju biljke, minerale i antičke spomenike. Organizirani turizam započinje 1868. godine utemeljenjem Higijeničkog društva Hvar pod vodstvom biskupa Jurja Dubokovića.

Stari Grad
Stari Grad, najstariji grad u Hrvatskoj, utemeljen je 384. godine prije Krista. Povijesno srce otoka Hvara, antički Faros (Stari Grad), izgrađen na mjestu gdje je duboki morski zaljev prelazi u plodno Starogradsko polje, dolinu još od antičkih vremena zasađenu vinogradima i maslinicima.
Okružen borovim šumama, hlađen ljetnim maestralom, Stari Grad je rijetko dalmatinsko mjesto u kojem se u ljetnim noćima može ugodno spavati.

Jelsa
Jelsa se nalazi u središtu otoka Hvara omeđena s dva najviša otočna vrha – na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Na jugu je okružena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa sjeverne je strane od sjevernih vjetrova štiti brežuljak Burkovo.
Općina Jelsa bogata je mnogobrojnim kulturno-povijesnim spomenicima, a područje Općine Jelsa, kao i cijeli otok, ima bogato razvedenu obalu s pripadajućim otočićima, mnoštvo uvala i rtova gdje gost može naći pravo zadovoljstvo i mir.

Vrboska
Vrboska je najmanji gradić na Hvaru, poseban zbog svojeg geografskog položaja u dubini dugog, vijugavog i uskog fjorda čije su obale spojene mostovima i usred kojeg se nalazi otočić, okrunio je Vrbosku nazivom ‘mala Venecija’.
Mjesto je bilo naseljeno još u antička vremena, postalo je ribarskim selom i razvilo se u prekrasan gradić. Osobit šarm daju mu tipična mediteranska pučka arhitektura, dostojanstvene stare gradske kuće s obilježjima gotike, renesanse i baroka, sakralni duh drevnih crkvenih zdanja, ali i luksuzne suvremene vile.

Grad Hvar
U Hvaru svatko za sebe može pronaći komadić mira i komadić čarolije koju Hvar nesebično daruje. Grad Hvar se ponosi najstarijim pučkim (narodnim) kazalištem u Europi. Hvar su izgradili kroz stoljeća priznati domaći i strani arhitekti, a na platno prenijeli umjetnici.
Tragate li za kristalno čistim morem, očaravajućim mirisima mediteranskog bilja, te obiljem sunca, grad Hvar sa svojim plažama, okolnim uvalama i Paklenim otocima pružit će vam nezaboravan doživljaj.  Sa bogatom i kvalitetnom ponudom smještajnih kapaciteta koje nude hvarski hoteli, apartmani, sobe i kampovi, Hvar je jedno od najpoželjnijih i najposjećenijih turističkih središta Hrvatske.